Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

VIDEO & απομαγνητοφώνηση του ρεπορτάζ-χρονικού που προβλήθηκε prime time στο SBS Αυστραλίας, για την ΕΡΤ και την ΔΤ



Στις 19 Νοεμβρίου, το Δημόσια Ραδιοτηλεοπτικό Δίκτυο Αυστραλίας SBS και η εκπομπη Dateline, μετέδωσαν σε όλη την Ήπειρο, σε prime time, ένα ρεπορτάζ σχεδόν 17 λεπτών για την ΕΡΤ και την ΔΤ, με τίτλο Χαμένοι Στη Μετάδοση.





Στο τρέηλερ της εκπομπής αναφερόταν ότι: Η κυβέρνηση λέει ότι ένας νέος, μόνιμος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
Αλλά ακόμη και οι υποστηρικτές της έχουν αμφιβολίες ότι θα είναι ανεξάρτητος”








"Βίασαν τις Αξίες μας". Υπό αμφισβήτηση η ανεξαρτησία του νέου ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.







Η Ελλάδα έχασε τρία τηλεοπτικά κανάλια, πάνω από δύο ντουζίνες ραδιοφωνικούς σταθμούς, μια χορωδία και δύο ορχήστρες.
 

Η Βάσω Μώραλη εργάστηκε στην ΕΡΤ για σχεδόν 30 χρόνια και τώρα διευθύνει το ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο SBS. Λέει υπήρχε σπατάλη και αναξιοκρατία στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, αλλά το κλείσιμο ήταν πολύ πιο ακραίο από ό, τι απαραίτητο.
 

Τρόικα είχε απαιτήσει τη θυσία - και η κυβέρνηση θεώρησε την ΕΡΤ ως το τέλειο θύμα," δήλωσε η Βάσω Μώραλη στο SBS.
Τα πρώην μέλη του προσωπικού της ΕΡΤ συνέχισαν καταλαμβάνοντας το κτίριο, να παράγουν καθημερινά ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό πρόγραμμα.


Ηχολήπτες και μουσικοί έγιναν φύλακες και θυρωροί στην πύλη, με τους εθελοντές να περιμένουν, ανά πάσα στιγμή, την έξωση. Ειδικά όταν η κυβέρνηση με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου είχε συστήσει την ΔΤ, τον νέο προσωρινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα  ακριβώς λίγο πιο κάτω.

Πολλοί πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ πήγαν να εργαστούν στη ΔΤ και μερικοί καταδίκασαν την κατάληψη της έδρας της ΕΡΤ.
 

"Το κτίριο και η υποδομή της ΕΡΤ ανήκουν στον ελληνικό λαό," είπε ο παρουσιαστής ειδήσεων της ΔΤ, Προκόπης Δούκας. "Δεν ανήκουν στους εργαζομένους."
 


Αυτό πυροδότησε ένα πολύ μεγάλο πολιτικό χάσμα, καθώς οι πολιτικοί της κυβέρνησης μποϊκόταραν τα προγράμματα της ΕΡΤ και η αντιπολίτευση αρνήθηκε να εμφανιστεί στην ΔΤ. Τέλος, πέντε μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο, εκδιώκοντας όσους είχαν απομείνει.

Συμπλοκές ξέσπασαν, δακρυγόνα εκτοξεύθηκαν - αλλά κανείς δεν συνελήφθη.
Η παρουσιαστής της ΕΡΤ, Μαριλένα Κατσίμη λέει ότι υπάρχει πολλή οργή σχετικά με την τροπή των γεγονότων.
 

"Βίασαν τις αξίες μας, βίασαν την προσωπικότητά μας, βίασαν τα δικαιώματά μας, τα πάντα"
 

Η κυβέρνηση λέει ότι ένας νέος, μόνιμος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
 

Αλλά ακόμη και οι υποστηρικτές του έχουν αμφιβολίες ότι θα είναι ανεξάρτητος.






Τον Μάιο το SBS είχε μεταδώσει εκπομπή σχετικά με την Χρυσή Αυγή, όπου πόζαρε οπλσμένος ο Παναγιώταρος, με ομογενειακή εφημερίδα να βγαίνει την επομένη με τίτλο, "Μας έκαναν ρεζίλι οι Χρυσαυγίτες"





Το LEFTeria-news αναρτά την πλήρη απομαγνητοφώνηση του ρεπορτάζ του SBS Dateline για την ΕΡΤ και την ΔΤ, μεταφραμένο στα Ελληνικά. Δείτε το video, στ τέλος της ανάρτησης.










Xαμένοι στην Μετάδοση

Amos Roberts για το Dateline.

 
19 Νοεμβρίου 2013.








Όταν μια κυβέρνηση παίρνει τον έλεγχο των συχνοτήτων και της τηλεόρασης και σε όλη τη χώρα να πέφτει μαύρο, αυτό συνήθως σημαίνει πρόβλημα. Ρίξτε σε μια αποφασιστική ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι αρνούνται να απολυθούν και το σκηνικό έχει στηθεί για μια φαινομενικά αναπόφευκτη σύγκρουση. Αυτό είναι ακριβώς τι συνέβη όταν η ελληνική κυβέρνηση τράβηξε το βύσμα για ΕΡΤ. Ο Amos Roberts περάσε χρόνο με τους καταληψίες καθώς βγάζουν "πειρατικά" ειδήσεις και περίμενουν με αγωνία για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. 










Πέντε μήνες πριν, η Ελλάδα έχασε μία από τις πιο της αγαπημένες εικόνες και κανείς δεν το περίμενε.

Παρουσιάστρια ειδήσεων: Κυρίες και κύριοι, χαίρετε. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Το δράμα εκτυλίχθηκε στις 11 Ιουνίου. Το προσωπικό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ή αλλιώς ΕΡΤ, συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν μια μαγνητοσκοπημένη ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου.


ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για ιερές αγελάδες που παραμένουν άθικτες όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Το μ…. της μάνας σου.









Η κυβέρνηση κατηγόρησε την ΕΡΤ ως σπάταλη, υπερβολική, αναποτελεσματική και μη δημοφιλής.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά. Η τηλεόραση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ.




Σοκαρισμένα και εξοργισμένα, πλήθη ανθρώπων συνέρρεαν στην έδρα της ΕΡΤ, στα βόρεια της Αθήνας. ΕΡΤ καλύπτε ζωντανά την δική της διάλυση.

  Δημοσιογράφος Δελτίου Ειδήσεων : Εδώ λοιπόν Έλλη, μαζεύεται όλο και περισσότερος κόσμος, θέλω να σας πώ ότι στη Μεσογείων σχεδόν έχει κλείσει η κυκλοφορία, κάθως έρχονται από παντου αυτοκίνητα με οικογένειες που έρχονται για να δηλώσουν την συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. 








ΜΑΡΙΛΕΝΑ Κατσίμη: Είναι μια από τις σημαντικότερες ημέρες της ζωής μου, γιατί είδα την αντίδραση των ανθρώπων και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν θα μπορούσε να πιστέψουν ότι η δημόσια τηλεόραση θα κλείσει μετά από 75 χρόνια με έναν τέτοιο τρόπο. Θέλω να πω, ότι ήταν πραγματικά σαν δικτατορία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και χωρίς καμία προειδοποίηση , ένας ένας καλεσμένος που βρισκότν στο στούντιο κόπηκε ενώ μιλούσε. Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια στον αέρα , η κυβέρνηση είχε τράβηξε τη πρίζα .









 Για την Ορχήστρα της ΕΡΤ , ενώ έκανε πρόβες για την τελευταία δημόσια συναυλία της , η απώλεια ήταν συντριπτική . Τρία τηλεοπτικά κανάλια , πάνω από δύο δωδεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί ,  χορωδία και δύο ορχήστρες είχαν τσεκουρωθεί , μαζί με το προσωπικό 2.600 που εργάστηκαν εκεί . Αυτός ο αριθμός είναι σημαντικός. Η κυβέρνηση ήταν κάτω από τεράστια πίεση από τους δανειστές της Ελλάδας - τη λεγόμενη Τρόικα - για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα με την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας .











ΒΑΣΙΛΙΚΗ Mώραλη , ΠΡΩΗΝ εργαζόμενη ΕΡΤ : Η τρόικα είχε ζητήσει μια θυσία και η κυβέρνηση θεωρούσε την ΕΡΤ ως το τέλειο θύμα έτσι ώστε ο καθένας θα έπρεπε να το βουλώσει και να το αποδεχτεί.






Αλλά η κυβέρνηση απέτυχε να προβλέψει το κύμα συμπαράστασης στην ΕΡΤ μετά το κλείσιμο . Στις ημέρες που ακολούθησαν , η ΕΡΤ συνέχιζε να μεταδίδει μέσω δορυφόρου με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας και οι διαμαρτυρίες έξω από τα στούντιο προκάλεσαν μια πολιτική κρίση, με ένα από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να αποχωρεί από την κυβέρνηση . 


Το προσωπικό αποφάσισε να μείνει στη θέση του . Σχεδόν πέντε μήνες αργότερα , είναι ακόμα εδώ , αψηφώντας την κυβέρνηση . Περίπου 200 δημοσιογράφοι , τεχνικοί και οι υπάλληλοι παράγουν καθημερινά προγράμματα για διαδυκτιακό ραδιόφωνο και τηλεόραση . 











Δημοσιογράφος: Γιατί είστε ακόμα εδώ σχεδόν πέντε μήνες αργότερα;

ΜΑΡΙΛΕΝΑ Κατσίμη: Είμαστε εδώ επειδή μας έχουν πραγματικά βιάσει. Βίασαν τις αξίες μας. Βίασαν τις προσωπικότητες μας. Βίασαν τα δικαιώματά μας. Τα πάντα. Αν τους αφήσουμε, είναι σαν να τους νομιμοποιούμε.

Όταν η παρουσιάστρια του πρωινού show Μαριλένα Κατσίμη φτάνει στη δουλειά της, βρίσκει τους συνάδέλφους της να έχουν περάσει τη νύχτα εδώ.








Δημοσιογράφος: Εδώ κοιμόσασταν;

  Υπήρχαν φήμες χθες το βράδυ ότι η αστυνομία θα τους εκδιώξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εσείς επίσης κοιμηθήκατε  εδώ χθες το βράδυ; Φυσικά. Αυό ακριβώς κάνουμε.


 ΜΑΡΙΛΕΝΑ Κατσίμη: Στην πραγματικότητα, περιμένουμε την αστυνομία να έρθει. τέσσερις μήνες τώρα.










Άνδρας: Παιδιά, ήρθαμε με λάθος, λυπάμαι - είναι αποκλεισμένα εδώ.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι ένα οδόφραγμα για την αστυνομία.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ Κατσίμη: Δεν το ήξερα.

¨Ανδρας: Ναι, ναι βλέπετε. Εδώ, βλέπετε. Συνήθως πηγαίναμε από εδώ, αλλά τώρα πρέπει να πάμε έναν όροφο κάτω και να περπατήσουμε από την άλλη μεριά, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στούντιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον η αστυνομία δεν θα μπεί απο εδώ.

Άνδρας: Επειδή έχουμε πολλές εισόδους εδώ, οπότε δεν ξέρουμε από πού θα μας έρθουν, προσπαθούμε να είμαστε ασφαλής. Πάμε να δουλέψουμε τώρα.

Κανείς από όσους εργάζονται εδώ, δεν πληρώνεται πια. Η ΕΡΤ είναι αυτοδιαχειριζόμενη και στελεχωμένη με εθελοντές. Δυστυχώς, αυτό η εκπληκτική εργασιακή ηθική έχει έρθει πολύ αργά.




 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε η ΕΡΤ πλεονάζον προσωπικό;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ MORALI: Ναι. Βεβαίως.






Η Βασιλική Μόραλη διευθύνει το ελληνικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στο SBS στο Σίδνεϊ, αλλά εργάστηκε στην ΕΡΤ για σχεδόν 30 χρόνια. Είπε ότι μαστιζόταν από ευνοιοκρατία επειδή η κυβέρνηση διόρισε τους περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ MORALI: μαζί με τον εαυτό μου.

Δημοσιογράφος: Ηταν επίσης ένας πολιτικός διορισμός;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ MORALI: Ναι. Διότι τη στιγμή που πήγα στην ΕΡΤ το 1982, δεν υπήρχαν άλλοι τρόποι για να μπείς εκεί, εκτός από το να διοριστείς από την κυβέρνηση.

Η Μώραλη κατηγορεί για τις πολλές αδυναμίες της ΕΡΤ την υπερβολική παρέμβαση της κυβέρνησης από τη μία πλευρά και την αντίσταση του προσωπικού για μεταρρύθμιση από την άλλη.





 ΒΑΣΙΛΙΚΗ Μώραλη: Συνήθως  εργάζονταν περίπου τέσσερα ή πέντε άτομα από τα δέκα. Θέλω να πω, πραγματικά εργάζονταν.

Δημοσιογράφος: Οι υπόλοιποι τι έκαναν;

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Μώραλη: Τριγυρνούσαν ή προσποιούνταιν ότι εργάζονται. Για χρόνια, ναι.
  







Δημοσιογράφος: Πείτε μου πώς αισθανθήκατε για τον εαυτό σας ως πρώην δημοσιογράφος, όταν η κυβέρνησή σας ανακοίνωσε ότι θα τερματιστεί η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα;



Παντελής Καψής, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση: "Λοιπόν, δεν ήταν μια απόφαση με την οποία θα συμφωνούσα. Από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσαμε εύκολα να μεταρρυθμίσουμε την παλιά ΕΡΤ. Θα έπρεπε να αρχίσουμε από το μηδέν".

Είναι δύσκολο να ξεκινήσεις από το μηδέν, όταν υπάρχουν εργαζόμενοι της ΕΡΤ που αρνούνται να φύγουν.





 ΜΑΡΙΛΕΝΑ Κατσίμη: Έτσι, αυτό είναι studio μας. Ένα από τα καλύτερα, ίσως το καλύτερο στην Ελλάδα. Έτσι δεν είναι;

Δημοσιογράφος: το οποίο τώρα το κατέχεται παράνομα.

ΜΑΡΙΛΕΝΑ Κατσίμη: Νόμιμα. Νόμιμα.

Αλλά τον Αύγουστο πολλοί από τους εργαζομενους της ΕΡΤ βρήκαν έναν νέο εργοδότη, μόλις λίγα χιλιόμετρα παρακάτω. Καλώς ήρθατε στο αυτοσχέδιο σπίτι του νέου ενδιάμεσου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα, την ΔT.







Δημοσιογράφος: Είναι αυτό το διαφορετικό από το παλιό σου καμαρίνι;


ΠΡΟΚΟΠΗΣ Δούκας: Ναι. Αυτό είναι ένα είδος camping.

Ο Προκόπης Δούκας, ο οποίος παρουσιάζει εδώ το δελτίο ειδήσεων το βράδυ, λέει ότι ταλαιπωρούνται από την έλλειψη πόρων χάρη στους καταληψίες. Η  DT βγήκε στον αέρα αφότου ένα δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει έναν λειτουργικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.





ΠΡΟΚΟΠΗΣ Δούκας : Δεν έχουμε αρκετά δωμάτια , δεν έχουμε αρκετούς τεχνικούς , δεν έχουμε αρκετά PCs , δεν έχουμε αρκετό χώρο .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Χρειάζεστε τις εγκαταστάσεις.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ Δούκας : Ναι . Αλλά κανείς δεν θέλει να τις δώσει

Ο Δούκας καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ , αλλά είναι σαφώς απογοητευμένος επειδή οι πρώην συνάδελφοί του είναι ακόμα εκεί .

ΠΡΟΚΟΠΗΣ Δούκας : Στην πραγματικότητα δεν αποδεχόμαστε τη λάθος απόφαση που ελήφθη από τη δημοκρατική κυβέρνηση. Ακόμη και αν ορισμένα τμήματα της απόφασης αυτής, ήταν παράνομα και αυτό πρόκειται να κριθεϊ στο δικαστήριο - το γεγονός ότι είναι παράνομη , δεν μπορεί να αποφασιστεί από μερικούς ανθρώπους που αγωνίζονται μέσα στο κτιρίο . Στην πραγματικότητα , η ΕΡΤ η  υποδομή της ανήκουν στον ελληνικό λαό , δεν ανήκουν στους εργαζομένους .




Οι πολιτικές διαιρέσεις στην Ελλάδα σήμερα αντικατοπτρίζονται σε αυτή την περίεργη διάσπαση μεταξύ αντίπαλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων . Οι πολιτικοί της κυβέρνησης μποϊκοτάρουν τα προγράμματα της ΕΡΤ , ενώ η αντιπολίτευση εμφανίζεται στην ΔT .


Δημοσιογράφος: Ο ενδιάμεσος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει πάνελ από την κυβέρνηση και η ΕΡΤ έχει πάνελ από τα αριστερά κόμματα . Είναι μια πολύ τρελή κατάσταση στην Ελλάδα .

ΜΑΡΙΛΕΝΑ Κατσίμη : Ναι . Έχεις δίκιο .




Ως ενός σημείου, οι εργαζόμενοι εδώ γνωρίζουν ότι ο αγώνα; τους είναι καταδικασμένο; αλλά είναι παράξενα αισιόδοξοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τα κάνετε όλα αυτά;

ΓΥΝΑΙΚΑ: Ναι. Το μαγικό δάχτυλο.

Οι γυναίκες που ελέγχουν τις πύλες εισόδου, έπαιζαν βιόλα και φλάουτο στην ορχήστρα της ΕΡΤ. Είναι εδώ απλήρωτες, κάθε μέρα.

ΓΥΝΑΙΚΑ: Δεν φοβάμαι να υποστηρίξω τα δικαιώματά μου. Ναι, το νιώθω. Αισθάνομαι πολύ καλά γι 'αυτό.










Και οι φρουροί ασφαλείας ήταν ηχολήπτες.

MAN: Είμαι κάθε βράδυ εδώ.

Δημοσιογράφος: Κάθε βράδυ;

MAN: Ναι. Έχει πλάκα. Είναι σαν ένα μικρό χωριό για το οποίο νοιάζονται πάρα πολύ. Δεν είμαστε τόσοι πολλοί, όπως είμασταν, αλλά θα συνεχίσουμε. Αισθανόμαστε υπέροχα. Μπορείτε να δείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ έχουν ένα λαμπρό φως μέσα, μπορώ να πω, ένα  χαμόγελο.

 Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα , σε όλη η χώρα μπορούν  να χαμογελάνε. Εμείς χαμογελάμε γιατί αγωνιζόμαστε για το σωστό, έτσι νιώθουμε



Γινεται εδώ πολλή συζήτηση για την αξιοπρέπεια. Σε μια εποχή όπου ο  υλικός πλούτος και ακόμη και ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας έχουν αποδειχθεί απατηλά, η αξιοπρέπεια είναι αυτοσκοπός.










 
Δημοσιογράφος: Πώς νιώθετε για το γεγονός ότι είναι ακόμα εκεί μετά από περίπου πέντε μήνες;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ  Καψής : Νομίζω ότι  βλάπτουν τα δικά τους συμφέροντα και βλάπτουν την υπόθεση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να περιμένουμε να δούμε την αστυνομία σύντομα, να εκδιώκει τους εργαζόμενους;


ΠΑΝΤΕΛΗΣ Καψής: Αυτό δεν είναι κάτι που είναι δική μου ευθύνη. Δεν μπορώ να πω τίποτα γι 'αυτό.

Ανήσυχοι απο τις απαντήσεις, είναι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που μόλις συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό.


Πρόεδρος Σωματείου: Δεν υπάρχουνε ΜΑΤ. Δεν υπάρχουνε. Αλλά εγώ αν θέλετε θα έλεγα, μακάρι να ¨ρθούν τα ΜΑΤ.


ΓΥΝΑΙΚΑ: Καλό για εμάς. 


Οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε αδιέξοδο .

 

ΝΙΚΟΣ Tσιμπίδας : Κάθεται έτσι , βάζει τα χέρια έτσι, και λέει ότι το μόνο που έχετε να κάνετε , το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σηκωθείτε να φύγετε από το ραδιομέγαρο και αυτά που μου λέτε, μου τα έχετε ξεναπεί  - Περάστε έξω .

Δημοσιογράφος: Είστε έτοιμοι για αυτό, για το γεγονός μπορεί να συλληφθείτε ;

ΜΑΡΙΛΕΝΑ Κατσίμη : Ναι . Φυσικά .





Πριν από την αυγή, στις 7 Νοεμβρίου , τα ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν στην ΕΡΤ και σφράγισαν τα στούντιο . Το τέλος ήρθε γρήγορα .
 









ΝΙΚΟΣ Tσιμπίδας : Μάλιστα, μας εκκενώνουν. Μόλις ακούω ότι μάλλον δόθηκε εντολή να σταματήσω να μιλάω.


Στις αέρα ήταν ο Νίκος Tσιμπίδας, που είχα κινηματογραφήσει την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτή ήταν η τελευταία εκπομπή από το στούντιο της ΕΡΤ .

ΝΙΚΟΣ Tσιμπίδας : Κάπου εδώ κλείνουμε αγαπητοί ακροατές , η φωνη της ελληνικής ραδιοφωνίας σιγεί, τα μικρόφωνα αυτά κλείνουν..








Δεν υπήρξαν συλλήψεις . Μετά από όλη την αγωνία , το τέλος ήρθε ως αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση λέει ότι ένας νέος μόνιμος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στις αρχές του επόμενου έτους .

Δημοσιογράφος: Και τι είδους δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα θέλατε να δείτε στο μέλλον και πώς θα είναι διαφορετικός;

ΠΑΝΤΕΛΗΣ Καψής : Σας είπα το όνειρό μου είναι ο διευθυντής ειδήσεων του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα , ο διευθυντής ειδήσεων να αισθάνεται ελεύθερος να κλείνει το τηλέφωνο . Αυτή είναι η ιδέα μου 









Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΕΡΤ αντικατόπτριζε  τόσο το καλύτερο όσο και το χειρότερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
 






ΒΑΣΙΛΙΚΗ Μώραλη: Η ΕΡΤ ήταν ένα σημαντικό κομμάτι κάθε οικογένειας στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες.










 Λίγοι πιστεύουν την υπόσχεση της κυβέρνησης για έναν ισχυρότερο, πιο ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Αλλά σε αυτούς τους καιρούς της οικονομικής και κοινωνικής αναταραχής, σίγουρα είναι πιο απαραίτητος από ποτέ.




 ΠΡΟΚΟΠΗΣ Δούκας: Ένας δημοσίος ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός φορέας δεν είναι κάτι που ανήκει στην κυβέρνηση. Ανήκει στο λαό. Είναι δημόσιος. Έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε μια νέο ΕΡΤ επειδή ανήκει στο λαό. Είναι απαραίτητη για την κοινωνία και είναι απαραίτητη για την ύπαρξη της Ελλάδας.






Μετάφραση-Απόδοση: LEFTeria-news



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.