Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

BUSINESS TIMES Ούτε στα μισά η Ελλάδα. Φοροδιαφυγή και κατεστημένα συμφέροντα ανέγγιχτα, εύθραστη η συγκυβέρνηση.


Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει.

Δημοσιεύθηκε: 21 Νοεμβρίου 2013








Η μεταρρυθμιστική δουλειά στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει όυτε στα μισά. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να ξεριζώσει τα κατεστημένα συμφέροντα που στραγγαλίζουν την οικονομία. Ούτε έχει διαλύσει πλήρως τη φοροδιαφυγή ή έχει πιέσει αρκετά για να ιδιωτικοποιήσει κρατικές επιχειρήσεις.
 


Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο εύθραυστος που θα μπορούσε να καταρρεύσει αν η τρόικα - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον αναγκάσει να επιβάλει περισσότερη λιτότητα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα φάση την ελληνική κρίση. Το καλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας - και να πείσει τους δανειστές της ότι είναι τόσο σοβαρή στην απόφαση ότι δεν απαιτούνται περισσότερες περικοπές και φόροι.




Η ατμόσφαιρα στην Αθήνα, την οποία επισκέφθηκα την περασμένη εβδομάδα, είναι τεταμένη. Ένας λόγος είναι ότι δύο μέλη της ακροδεξιάς πτέρυγας, του κόμματος της Χρυσής Αυγής μόλις είχαν δολοφονηθεί με επαγγελματικό χτύπημα. Αυτό ακολούθησε τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ από ένα μέλος της Χρυσής Αυγής η οποία, με τη σειρά του, είχε προκάλεσε τη σύλληψη του ηγέτη του κόμματος. Κανείς δεν είναι σίγουρος αν αυτό είναι η αρχή ενός κύκλου βίας που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, να διώξει τους τουρίστες (κύρια πηγή της χώρας εξαγωγής εσόδων) και να υποσκάψει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων.

Ο άλλος λόγος για την ένταση ήταν ότι η τρόικα ήταν στην πόλη για την τελευταία αναθεώρηση του Mega bailout της Ελλάδας. Πηγαίνοντας στις συνομιλίες, οι δανειστές της κυβέρνησης υπαινίχθηκαν ότι η περαιτέρω συμπίεση του προϋπολογισμού της τάξης των € 3 δις (S 5 δις δολαρίων) - πάνω από 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - ήταν απαραίτητη για να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους. Η άποψη της Αθήνας ήταν ότι το «δημοσιονομικό έλλειμμα» ήταν μόλις 500 εκατ. ευρώ.



Μετάφραση - Απόδοση: LEFTeria-news



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.