Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Τι παιχνιδια παιζει η Εθνικη Τραπεζα?

Η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας: "Βόμβα" στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας


ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Η δημοσιοποίηση, χθες, μιας επιστημονικής έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις που θα είχε στη χώρα η ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, ανεξάρτητα από την όποια επιστημονική αξία της, αποτελεί ανοιχτή και προκλητική, αλλά και απαράδεκτη παρέμβαση, στη νέα προεκλογική περίοδο, υπέρ των δύο κομμάτων εξουσίας.

 Των κομμάτων τα οποία ευθύνονται για το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος με το οποίο «φόρτωσαν» τον ελληνικό λαό τα τελευταία 38 χρόνια. Των κομμάτων που έχουν προσυπογράψει το Μνημόνιο ΙΙ και έχουν αναλάβει την υποχρέωση να εφαρμόσουν την πολιτική που προβλέπει το κείμενο αυτό, καθώς η σχετική δανειακή σύμβαση την οποία ψήφισαν χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση, όπως έδειξε το 32% των ψήφων που και τα δύο μαζί πήραν στις εκλογές της 6.5.12. Πολιτική που είναι συνέχεια εκείνης του Μνημονίου Ι και η οποία οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Εκτός, όμως, από την προφανή πολιτική σκοπιμότητα, η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής, αυτή την τόσο δύσκολη για τη χώρα περίοδο:

α) Ενισχύει το μπαράζ απειλών, εκβιαστικών και προσβλητικών δηλώσεων αρχηγών κρατών, υπουργών, τραπεζιτών, οικονομολόγων και αναλυτών, που σκοπό έχουν να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό. Και το τραγικό είναι ότι αυτό γίνεται από Έλληνες επιστήμονες, τη στιγμή που ο βασικός στόχος όλων θα πρέπει να είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως επιθυμεί πάνω από το 80% του ελληνικού λαού.

β) Στηρίζει εκείνους που θέλουν να συνεχιστεί μια πολιτική, η οποία -σύμφωνα με τις προβλέψεις τόσο της έκθεσης αυτής όσο, και κυρίως, των πρόσφατων εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- θα παρατείνει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το 2013, θα αυξήσει την ανεργία και, αντί να μειώσει, θα αυξήσει το δημόσιο χρέος τόσο σε δισ. ευρώ όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Είναι προφανής, κατά συνέπεια, η ανάγκη ριζικής αλλαγής της πολιτικής αυτής. Τέτοια, όμως, αλλαγή δεν συνιστούν τα «μερεμέτια» που αναφέρονται στην έκθεση αυτή.

γ) Υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για να σταματήσουν οι φήμες για την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα και τα διάφορα σενάρια εις βάρος της, με αποτέλεσμα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό. Ενισχύουν ακόμα τις φήμες που έχουν προκαλέσει τη μεγάλη μείωση των κρατήσεων σε ξενοδοχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όσο και για την ελληνική οικονομία.

δ) Ειδικότερα -και το παράλογο είναι ότι αυτό γίνεται σε μια έκθεση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας- υπονομεύει τις προσπάθειες όλων των τραπεζών (και επομένως και τη δική της) να αποτρέψουν τη διαρροή των καταθέσεων (προσφέροντας μάλιστα υψηλά επιτόκια), προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας και να αρχίσουν να χρηματοδοτούν υγιείς επιχειρηματικές προσπάθειες.

ε) Γενικότερα δημιουργεί ή επιτείνει ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας τόσο στον λαό όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο, κλίμα που είναι ό,τι χειρότερο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων της χώρας και, ακόμα περισσότερο, των δυσκολότερων που έπονται.

Δεν είναι, επομένως, υπερβολή να λεχθεί ότι, εκτός από την πολιτική της στόχευση, η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός Οικονομικών και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.