Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Δασκαλοπουλος Ο προεδρος των βιομηχανων που δεν ειναι βιομηχανος. Τι ειναι?



Η καταγωγή του προέδρου δεν είναι “αριστοκρατική” ούτε οι σπουδές του είναι κάτι το ιδιαίτερο. Τελείωσε την ΑΣΟΕΕ και πήρε κάποιο μεταπτυχιακό στο μάνατζμεντ σε κάποιο κολέγιο του Λονδίνου.

Ο πατέρας του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, Αριστείδης, δημιούργησε την κραταιά Δέλτα, με σκληρή προσωπική δουλειά και επιχειρηματικό ταλέντο, ξεκινώντας από ένα μικρό γαλακτοπωλείο στα Εξάρχεια. Όταν απεβίωσε, το 2000, το τιμόνι της δημοφιλέστατης βιομηχανίας ανέλαβε ο γιός του, ο οποίος το 2007 αποφασίζει να πουλήσει την αυτοκρατορία της Vivartia (όπως έχει μετονομασθεί η Δέλτα) στον ορμητικό κύριο MIG, τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Η συμφωνία κλείνεται εν αγνοία του συνεταίρου και φίλου του Δ. Δασκαλόπουλου, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με τον οποίο οι σχέσεις ψυχραίνονται και παραμένουν έκτοτε παγωμένες.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποκομίζει 450 εκατομμύρια ευρώ και ανοίγει τα φτερά του για τη μοντέρνα τέχνη του καπιταλισμού, που είναι βέβαια ο χρηματοοικονομικός τομέας. Από βιομήχανος, γίνεται “περιζήτητος επενδυτής”, όπως έγραφαν τότε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα , που ασχολούνται με την οικονομία. Μπαίνει αμέσως στο Δ.Σ. της “Μυτιληναίος”, αλλά δηλώνει ότι στοχεύει να κάνει “κάτι διαφορετικό, μοντέρνο και μεγάλο” ("Greek Money").

Και το πραγματοποιεί: Δημιουργεί ένα γιγαντιαίο fund, το “Damma holdings fund”, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 600 εκατομμύρια ευρώ και έδρα το... Λουξεμβούργο! Ουδείς ενοχλείται από αυτή τη δραστηριότητα, την τόσο συμβολική και ουσιαστική για την οικονομική πραγματικότητα και την πραγματική οικονομία της Ελλάδας. Ο κ. Δασκαλόπουλος εξακολουθεί να βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΕΒ, να κάνει πολιτικές παρεμβάσεις και υποδείξεις και να δηλώνει χωρίς αιδώ, σε ερώτηση του "Βήματος" (5-2-2012) για τους επιχειρηματίες που βγάζουν τα λεφτά τους έξω, ότι “υπάρχουν και κακοί επιχειρηματίες”, αλλά δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται όλοι από τη συμπεριφορά ολίγων!!!!

Παρ' όλα αυτά ή εξ αιτίας όλων αυτών, θεωρείται από τους “συναδέλφους” του βιομηχάνους εξαιρετικά επιτυχημένος πρόεδρος. (Μέχρι τουλάχιστον την περασμένη Κυριακή, 27-5-2012, που η "Καθημερινή" δημοσιεύει πληροφορίες για αλλαγές στον ΣΕΒ.) Επιτυχημένος συνδικαλιστής του μεγάλου κεφαλαίου, με πολιτικούς φίλους και στα δύο κόμματα που κυβερνούσαν εναλλάξ τη χώρα.

Η σχέση του με τον κ. Βενιζέλο μέχρι πριν λίγες μέρες περιγραφόταν ως εξαιρετική.
Επιτυχημένος, διότι ο κ. Δασκαλόπουλος, για να σταθούμε σε ένα μόνο στοιχείο, με παρασκηνιακές και φανερές κινήσεις, χάρισε στους εργοδότες 7 δισ. ευρώ, μέσα σε μια μόνο χρονιά (!), όσο δηλαδή μειώθηκε η μισθολογική δαπάνη το 2010-2011...

Η ανθρώπινη ματαιοδοξία και το χρήμα δεν γνωρίζουν σύνορα. Έτσι λοιπόν, ο άνθρωπος που από το τιμόνι του ΣΕΒ πρωταγωνίστησε -όπως αποκαλύφθηκε σχεδόν κατά λάθος- στη μεγαλύτερη επιχείρηση εργοδοτικής απληστίας των τελευταίων εκατό χρόνων, ο άνθρωπος που υπαγόρευε στην τρόικα την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την ταπεινωτική μείωση των μισθών, προς όφελος μιας φανταστικής ανταγωνιστικότητας, αδιαφορεί πλήρως και επί της ουσίας για την Ελλάδα και τη σύγχρονη τραγωδία της, αφού ο ίδιος έχει άλλα συμφέροντα και άλλα ενδιαφέροντα. Όλα με έδρα εκτός Ελλάδος. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών και ειδικά των τελευταίων 5, που συναλλάσσονταν και υπήκουαν στις διαταγές του, μετατρέποντας σε νόμους τις επιθυμίες του, πού άραγε έχουν την έδρα των συμφερόντων τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.