Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το σχέδιο Τσίπρα για την οικονομία - Τι προβλέπει για μισθούς, συντάξεις και τράπεζες



Στο προσχέδιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως θα προχωρήσει σε κατάργηση όλων των χαρατσιών για τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.Οι τελευταίες πινελιές του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στο κόμμα της Κουμουνδούρου, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, με τα πιο βασικά σημεία να αφορούν την καταγγελία του μνημονίου, την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με ένα κείμενο που υπάρχει στην Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του κόμματος και το οποίο δεν αποτελεί τις τελικές θέσεις του κόμματος, η πρώτη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η άμεση ακύρωση των μνημονίων και κυρίως του δεύτερου μνημονίου.

Το μνημόνιο θα αντικαταστήσει ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή του εισοδήματος και τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο κείμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων εκείνων που αφορούν τις περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση προκειμένου να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους. Για το υπόλοιπο δημόσιο χρέος ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει αποπληρωμή με ρήτρες ανάπτυξης και με πιο ευνοϊκούς όρους.

- Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει και το ταμείο των αποκρατικοποιήσεων και θα περάσει όλες τις ΔΕΚΟ σε δημόσιο έλεγχο. Υπόσχεται επίσης ένα δίκαιο και εύχρηστο φορολογικό σύστημα, ενώ θα καταργήσουν όλα τα χαράτσια για τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Τέλος σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να το κάνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι χωρίς ψήφο, ενώ για τις δημόσιες τράπεζες σκοπεύει να τις μετατρέψει σε μοχλό ανάπτυξης με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.