Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Μνημονιακό «σοκ και δέος» από τα εκκαθαριστικά της εφορίας για εκατομμύρια φορολογούμενους Οι λογοι που εκτινασεται η φορολογια

Του Γιώργου Κουτσούκου
Χωρίς προηγούμενο θα είναι το φορολογικό σοκ που θα υποστούν εκατομμύρια πολίτες το επόμενο διάστημα, καθώς τα εκκαθαριστικά της εφορίας ενσωματώνουν τα κοινωνικά βάρβαρα φορομέτρα της μνημονιακής πολιτικής. Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν από εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά, γεγονός που θα οδηγήσει σε εκτροχιασμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και σε απόγνωση τα νοικοκυριά.

Τα μνημονιακά αυτά φορολογικά μέτρα, που θα είναι ενσωματωμένα στα εκκαθαριστικά, πλήττουν σχεδόν αποκλειστικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους «έχοντες και κατέχοντες».
Αναλυτικότερα τώρα, οι λόγοι που θα οδηγήσουν στη φετινή εκτίναξη της φορολόγησης των πολιτών είναι οι εξής:

Το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος μειώθηκε από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ και επιβάλλεται συντελεστής φορολόγησης 10% για εισοδήματα έως και 12.000 ευρώ.

Το «πετσόκομμα» των φοροαπαλλαγών των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν να κάνουν με την κατακόρυφη μείωση των φορολογικών εκπτώσεων και ελαφρύνσεων. Συγκεκριμένα, οι εκπτώσεις των προσωπικών δαπανών του φορολογούμενου για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για ασφαλιστικές εισφορές (προς τον ΟΑΕΕ ή άλλα ταμεία αυτοαπασχολουμένων) και για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί πριν την 31η-2-2002 δεν θα γίνονται πλέον από το εισόδημα του φορολογούμενου αλλά σε ποσοστό 10% από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα! Επιπλέον, οι προσωπικές δαπάνες του φορολογούμενου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές και διατροφή εκπίπτουν πλέον από τον φόρο κατά ποσοστό 10% αντί 20% που προέβλεπε πέρυσι η νομοθεσία.

Η κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων (τώρα οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να μαζέψουν το 25% του εισοδήματός τους, χωρίς να τους παρέχεται έκπτωση αν συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ποσό).

Το «χαράτσι» της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2011, το οποίο κλιμακώνεται από 1% έως και 5%. Να σημειωθεί εδώ ότι το εν λόγω «χαράτσι» για τα εισοδήματα του 2012 παρακρατείται από τους μισθούς και τις συντάξεις κάθε μήνα!

Η δραματική αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης ή αλλιώς των «αντικειμενικών δαπανών» για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα κ.τ.λ., που αυξήθηκαν φέτος από 13% έως και 200%!
Με «τεκμήρια διαβίωσης» βαρύνονται φέτος και οι ημιυπαίθριοι και λοιποί αυθαίρετοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με την καταβολή των σχετικών προστίμων.

Η αλλαγή των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας, που πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η προκαταβολή του φόρου, η οποία θα επιβαρύνει επιπλέον τα χαμηλά εισοδήματα ( η προκαταβολή υπήρχε βεβαίως και τα προηγούμενα έτη αλλά η λειτουργία της δεν επιβάρυνε επιπλέον τους φορολογούμενους, λόγω του συμψηφισμού που πραγματοποιούνταν)

Η κοινωνικά βάρβαρη μείωση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών εισοδήματος για τους φορολογούμενους με 3 ή και περισσότερα παιδιά. Δηλαδή εδώ έχουμε μια απαράδεκτη υπερφορολόγηση-«τιμωρία» των τρίτεκνων και των πολύτεκνων.

Το «πετσόκομμα» της μείωσης φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% και άνω, τους τυφλούς, τους νεφροπαθείς και τα θύματα πολέμου, λόγω έκπτωσης δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από το εισόδημα. Το συνολικό ποσό των δαπανών που εκπίπτει περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο. Η βαρβαρότητα στο μεγαλείο της!

Είναι σαφές από τον παραπάνω εφιαλτικό κατάλογο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσιους φόρους σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση τεράστια κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα. Η εκτόξευση των φόρων θα τροφοδοτήσει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα σπρώξει την πραγματική οικονομία στην «ασφυξία», ενώ την ίδια στιγμή τα φορολογικά έσοδα θα υποστούν κάμψη, αφού είναι γνωστό ότι φοροεξόντωση των πολιτών εκτός από κοινωνικά άδικη είναι και αναποτελεσματική. Και σε αυτό να σημείο να τονίσουμε ότι την ίδια στιγμή που φορολεηλατούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα αφήνουν στο απυρόβλητο τους «έχοντες» και τους μεγαλοφοροφυγάδες και χαρίζουν προκλητικές φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους πολυεθνικούς εταιρικούς ομίλους (βλ. μείωση φορολογικού συντελεστή στο 20%, «φοροπαράθυρα» για μη πληρωμή φόρου στα μερίσματα κ.τ.λ.) .

Απέναντι όμως σε αυτή τη μνημονιακή, φορολογική «έρημο», που «στρώνουν» με τα κοινωνικά άδικα μέτρα και τα επερχόμενα εκκαθαριστικά ο ελληνικός λαός έχει ήδη δώσει την απάντησή του. Απλά «κάποιοι», κάνουν σαν να μην ακούνε.....

* Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.