Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Περί Ολανδρέου και άλλων φαιδρών

thumb 














 Καμία αίσθηση δεν προκάλεσε στη Γαλλία η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί Ολανδρεϊσμού του νέου Γάλλου προέδρου αν δεν τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Τα πρωτοπόρα ελληνικά μίντια κατάφεραν για άλλη μια φορά να κάνουν αίσθηση, αφού πρόλαβαν να παρεξηγηθούν για λογαριασμό των Γάλλων (ή απλώς στην προσπάθειά τους να την πέσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, το παράκαναν. Πάλι!).

Η πατρότητα του νεολογισμού που τόσο σάλο προκάλεσε εδώ, ανήκει στον ηγέτη του Μετώπου της Αριστεράς, Ζακ-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος χρησιμοποιούσε το «Ολανδρέου» καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, καθώς και στο μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Γαλλίας TF1.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δήλωσε συγκεκριμένα: «Ο πρόεδρος Ολάντ πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί με ευκολία να αθετήσει τις υποσχέσεις του και να γίνει ένας Ολαντ-ρέου, διότι θα έχει το αποτέλεσμα και την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».

Μόνο λογικό είναι λοιπόν, να γίνεται μια απλή μνεία στις συγκεκριμένες δηλώσεις του Τσίπρα, από τα γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία δεν εστίασαν εκεί τις αναλύσεις τους και σημείωσαν τα σχετικά με την πατρότητα του νεολογισμού. Η δε Liberation δεν το αναφέρει καν.

Τα προφανή μοιάζουν να είναι υπό αμφισβήτηση για τους δημοσιογράφους των μεγάλων καναλιών και του ΔΟΛ, το να διεκδικεί κανείς να εφαρμόζονται τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων. Ωστόσο αυτό είναι το μόνο πράγμα που βγάζει νόημα, αφού τα ελληνικά συστημικά μίντια τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούν πάση θυσία να πείσουν για το αντίθετο.

Αντίθετα στη Γαλλία αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απόφαση του Ολάντ να δεχθεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ενώ τα Ηλύσια άφηναν να διαρρεύσει ότι θα απέρριπταν πιθανή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.