Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

G 8:Όλοι εναντίον Μέρκελ

Όλοι απέναντι στην Μέρκελ.Οι επτά ηγέτες του G8 στέκονται απέναντι από τη Μέρκελ και την κατηγορούν για αναποφασιστικότητα που οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε θύελλα με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Ο Independet,σε άρθρο του παρουσιάζει τι υποστηρίζει ο κάθε ηγέτης και σε τι πολιτική και οικονομική κατάσταση βρίσκεται η χώρα του.Πιο παραστατικός ο Ομπάμα που έχει τη σαφή θέση:”Ανγκελα,άνοιξε το πορτοφόλι σου.
Γράφει η Βρετανική εφημερίδα:

Σπάνια οι πιο ισχυροί άνθρωποι στον κόσμο φαίνονταν τόσο ανίκανοι. Οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ρωσίας, Καναδά και Βρετανίας κλήθηκαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Καμπ Ντέιβιντ χθες βράδυ σε μια συνάντηση η οποία είχε στόχο να καταλήξουν σε μια ευρεία λύση έκτακτης ανάγκης για την ευρωζώνη η οποία απειλεί να βυθίσει τον κόσμο σε μια νέα οικονομική κρίση.

Θέλοντας να επιβεβαιώσει αυτή τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης ένας ευρωπαίος Επίτροπος επιβεβαίωσε για πρώτη φορά χθες ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ετοιμάζουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο ελληνικής αποχώρησης.


«Υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και στην Επιτροπή, υπηρεσίες που ασχολούνται με σενάρια έκτακτης ανάγκης, εάν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει", δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Karel de Gucht, σε βελγική εφημερίδα.

Οι ανησυχίες αυξήθηκαν χθες το βράδυ, όταν έγινε γνωστό από την Αθήνα ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε προτείνει στον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την παραμονή στο ευρώ, παράλληλα με τις νέες εκλογές τον επόμενο μήνα.

Το Βερολίνο αργότερα αρνήθηκε ότι αυτό είχε συμβεί, όταν κατέστη σαφές ότι η ιδέα θεωρήθηκε ως αδικαιολόγητη ξένη επέμβαση . Ένας γερμανός εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η συζήτηση μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Παπούλια ήταν εμπιστευτική, αλλά ότι οι πληροφορίες ήταν «ανακριβείς».

Η συνάντηση των G8 στο Μέριλαντ ξεκίνησε στον απόηχο μιας εβδομάδας αναταραχής των αγορών. Οι επενδυτές έχουν πανικοβληθεί, όχι μόνο από τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά και από την κρίσιμη κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα. Η κεντρική τράπεζα στη Μαδρίτη έδειξε ότι το ποσοστό των επισφαλών δανείων στις ισπανικές τράπεζες άγγιξε τον αριθμό ρεκόρ του 8.37% το Μάρτιο…

Η κερδοσκοπία αυξάνεται και η ισπανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποβάλει αίτηση για βοήθεια από το ταμείο διάσωσης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Ένας συνεργάτης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι στο επίκεντρο της συνόδου της G8 αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι η ευρωζώνη. "Ο πρόεδρος προσβλέπει να προκαλέσει μια συζήτηση σχετικά με την ανάκαμψη στην Ευρώπη», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Tom Donilon. Ο Ομπάμα και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ασκήσουν πίεση στην Μέρκελ να μετατοπίσουν το επίκεντρο της πολιτικής στην ευρωζώνη από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.

Είναι πιθανό να βρουν στήριξη σε αυτή την προσπάθεια από τον ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti, Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει πιο αδύναμα μέλη της.

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας πιέζονται μέσω των μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες υπό την πίεση της Γερμανίας σε μια εποχή που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε ύφεση και υποφέρουν από την υψηλή ανεργία.

Καθώς οι ηγέτες της G8 συγκεντρώνονταν στις ΗΠΑ, ο R. Chote, πρόεδρος του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού της Βρετανίας επαναλάμβανε τις προειδοποιήσεις του ότι η Βρετανία θα μπορούσε να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, αν ζήσει μια επανάληψη του 2008-9 όταν η παραγωγή μειώθηκε κατά 7%.




Βρετανία

Ντέιβιντ Κάμερον.


Ύφεση.Η Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0.2% το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Συνταγή για την ευρωζώνη: στηρίζει τη λιτότητα, αλλά θέλει ένα σχέδιο ανάπτυξης για την Ευρώπη. Ο κ. Κάμερον λέει ότι η Γερμανία θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για να βοηθήσει την υπόλοιπη ευρωζώνη.



Γαλλία

Φρανσουά Ολάντ


Η γαλλική οικονομία δεν είχε ανάπτυξη κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Συνταγή για την ευρωζώνη: Θέλει να αλλάξει πορεία στην Ευρώπη, εστιάζοντας στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα.



Ηνωμένες Πολιτείες

Μπαράκ Ομπάμα.


Κίνδυνος εκτροχιασμού από την κρίση του ευρώ.

Συνταγή για την ευρωζώνη: “ Θα πιέσουμε τη Γερμανία να “ανοίξει” το πορτοφόλι της.



Ιαπωνία

Γιοσιχίκο Νότα


Η οικονομία εξακολουθεί να είναι ασθενής.

Συνταγή για την ευρωζώνη: Να γίνουν έργα και να κρατήσει τις ιαπωνέζικες εξαγωγές.


Γερμανία

Άνγκελα Μέρκελ.


Η μόνη όρθια. Χαμηλό ποσοστό ανεργίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5% το πρώτο τρίμηνο.

Συνταγή για την ευρωζώνη: Δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα για όλους.

Καναδάς

Στίβεν Χάρπερ.


Υποτονική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0.2 τοις εκατό το Φεβρουάριο.
Συνταγή για την ευρωζώνη:”φιλικός” προς τη λιτότητα αλλά απογοητευμένος από την αναποφασιστικότητα της Γερμανίας.

Ιταλία

Μάριο Μόντι


Σε ύφεση. Το ΑΕΠ μειώθηκε 0.8% στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Συνταγή για την ευρωζώνη: να θεσπιστούν εσωτερικές μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά, αλλά θέλει περισσότερο χρόνο και υποστήριξη από τη Γερμανία για τη μείωση του ελλείμματος.

Ρωσία
Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οικονομία σε καλή κατάσταση , αλλά σε κίνδυνο από την παγκόσμια επιβράδυνση.

Συνταγή για την ευρωζώνη: . Κρατήστε την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.