Friday, May 11, 2012

Χιλιάδες στους δρόμους του Λονδίνου για τη λιτότητα - Στο πλευρό τους και οι αστυνομικοί
Χιλιάδες βρετανοί αστυνομικοί συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιβολής ανώτατων ορίων στους μισθούς, των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και των άλλων μέτρων λιτότητας, στις οποίες πήραν μέρος μαζικά οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα συνδικάτα προέβλεπαν ότι στις διαδηλώσεις θα συμμετείχαν περίπου 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αριθμός σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου, που ήταν η μεγαλύτερη απεργία στη Βρετανία εδώ και χρόνια, αλλά μια σημαντική επίδειξη της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης μετά το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις τοπικές εκλογές.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι 100.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «ανώφελες».
Το σπάνιο θέαμα περίπου 20.000 εκτός υπηρεσίας αστυνομικών να κάνουν πορεία στο Λονδίνο θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Κάμερον, οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί του οποίου καυχώνται ότι είναι το κόμμα του νόμου και της τάξης.
Οι μεγάλες μειώσεις στον προϋπολογισμό της αστυνομίας και η κυβερνητική έκθεση η οποία προτείνει απολύσεις αστυνομικών, μειώσεις στους μισθούς τους και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν προκαλέσει ανησυχία στο συνδικάτο των αστυνομικών.
Οι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν γράψει στα καπέλα τους «Η μείωση της αστυνομικής δύναμης κατά 20% είναι εγκληματική», έκαναν πορεία μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών και άλλα κυβερνητικά κτίρια.
Οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που παίρνουν μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν με τα μέτρα λιτότητας, παρά την ήττα που υπέστησαν και τα δύο κόμματα στις τοπικές εκλογές.
Ο Νικ Χέρμπερτ, υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων.
«Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν σκληρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και φοβάμαι ότι η αστυνομία και οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εξαιρεθούν από αυτό. Πραγματικά δεν πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο», δήλωσε ο Χέρμπερτ στο Sky News.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να είναι οι τελευταίες. Ο Λεν Μακλάσκι, γενικός γραμματέας του Unite του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας, έχει ήδη προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο.