Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Αρθρο-παρεμβαση απο την ρωσικη Vedomosti για την κριση χρεους

Ελβίρα Ναμπιούλλινα, σήμερα Σύμβουλος του Προέδρου Β. Πούτιν. «Στην περίπτωση αυτή (εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) θα έχουμε στασιμότητα της ζήτησης για εξαγώγιμα προϊόντα, επιδείνωση των όρων δανεισμού, τη συνέχιση της διαφυγής κεφαλαίων και πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να υποστηρίξουμε πιο σθεναρά την εγχώρια ζήτηση και παραγωγή».

Πόσο θα κοστίσει στη Ρωσία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ;

Σύμφωνα με την έγκυρη ρωσική εφημερίδα «Βέντομοστι», ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δεν θα σημάνει μόνον μεγάλο κόστος για τη Δύση, αλλά για όλες τις οικονομίες και βέβαια για τη ρωσική, η οποία θα δεχτεί σημαντικό πλήγμα.


Διαβάζοντας τις εκτιμήσεις του απαισιόδοξου σεναρίου που προβλέπει την άτακτη χρεωκοπία ευρωπαϊκής χώρας, μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, βλέπουμε να έρχεται στη Ρωσία μια πραγματική, με όλη τη σημασία της λέξης, κρίση. Στην υπόθεση εργασίας που «προβοκάρει»  την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το IV τρίμηνο του 2012, το αποτέλεσμα που θα έχουμε στη Ρωσία, είναι ένα μίνι οικονομικό κραχ. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του Κέντρου Μακροοικονομικών Μελετών της τράπεζας SBERBANK, το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 2,1% τον πρώτο χρόνο και ο πληθωρισμός θα εκτιναχτεί μέχρι 6,7%, σε ετήσια βάση. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας για το 2013 προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% και πληθωρισμό μεταξύ 4,5 - 5,5%. Στο ίδιο σενάριο, η τιμή του πετρελαίου Brent θα πέσει μέχρι το επίπεδο των 80-85 δολαρίων ανά βαρέλι και οι εκροές κεφαλαίου θα φτάσουν τα 95 δισεκατομμύρια δολάρια (το 2011 η εκροή κεφαλαίου από τη Ρωσία ήταν 80,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών των δεδομένων, το ρούβλι θα πέσει κατά 10% αγγίζοντας την ισοτιμία των 39 ρουβλιών στο δινομισματικό αποθεματικό καλάθι (ευρώ – δολάριο) της χώρας.

Σενάρια για το 2012 και 2013


Η Ευρώπη είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για τη Ρωσική Ομοσπονδία και  αντιπροσωπεύει το 52% των εξαγωγών και το 42% των εισαγωγών της χώρας. Σύμφωνα με την SBERBANK, με την οικονομική κρίση εντός των πυλών, θα έχουμε μείωση στην ζήτηση για ενέργεια, που όμως, δεν θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι εισαγωγές, θα επιβραδυνθούν λόγω της γενικότερης ύφεσης στην οικονομία και της αποδυνάμωσης του ρουβλιού. Στην επικίνδυνη ζώνη θα βρεθούν και οι Τράπεζες. Το 80% των δανείων των ρωσικών τραπεζών από το εξωτερικό, προέρχεται από τραπεζικούς οργανισμούς της ΕΕ. Έτσι, με την ευρωζώνη σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας. Ωστόσο, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του υφιστάμενου εξωτερικού χρέους των Τραπεζών. Ο δείκτης των υποχρεώσεων των ιδρυμάτων στο εξωτερικό ως προς τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας είναι μόνο 31%. Ταυτόχρονα, η αντίδραση της ΚΤ προβλέπεται να είναι ουσιαστική. Η ΚΤ της Ρωσίας, θα ακολουθήσει μετριοπαθή πολιτική. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα αποφασίσει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και θα κρατάει τις ισορροπίες ανάμεσα σε δράσεις στήριξης της πραγματικής οικονομίας, συγκράτησης του πληθωρισμού και περιορισμού της διαφυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό.


Αυτό το σενάριο θα λάβει χώρα στην Ρωσία μόνο στην περίπτωση που θα έχουμε μια «πρόωρη κατάρρευση» της Ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2012, σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης. Σε περίπτωση που η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «καθυστερήσει» μέχρι και το IV τρίμηνο του 2013, οι επιπτώσεις του ευρωπαϊκού default στη ρώσικη οικονομία, δεν θα είναι τόσο έντονες και απότομες.


Συμπληρωματικός πίνακας από την μελέτη της Sberbank

Μεταβολές των μακρο-οικονομικών δεικτών στη Ρωσία, με ορίζοντα τον ένα χρόνο μετά την κρίση στην Ευρωζώνη

Δείκτες 
Καθυστερημένη κατάρρευση,
ΙV τρίμηνο 2013
Πρόωρη κατάρρευση,
IV τρίμηνο 2012
Ρυθμός αύξησης ΑΕΠ, %

+2,0
-2,1
Τιμή πετρελαίου
USD / βαρέλι
(μέση τιμή περιόδου)
90
85

Πληθωρισμός, % 

6,0-6,3
6,7
Ρυθμός αύξησης επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού, %
0,0
-5,4
Κόστος του δινομισματικού καλαθιού,
ρυθμός αύξησης, %
5
10
Παγκόσμιο εμπόριο, ρυθμός αύξησης  %
2,0
-3,0
Ισοτιμία δολαρίου / ευρώ
(μέση τιμή περιόδου)
1,28
1,25
Εισροή (+) / Εκροή (-) κεφαλαίου στην / από την ρώσικη οικονομία,
σε δισεκατομμύρια δολάρια  
-70,0
-95
Ανεργία, % (μέση τιμή περιόδου)
6,7
7,3
Πηγή: Κέντρο Μακροοικονομικών Μελετών της τράπεζας SBERBANK, Έκθεση: «Προοπτικές εξελίξεων της κατάστασης στην Ευρωζώνη και οι επιπτώσεις στην Ρωσία», 23.05.12




Τραπεζική κρίση

 «Μέχρι τώρα, η κατάσταση εξελίσσεται στη βάση του σεναρίου της πρόωρης κατάρρευσης», προειδοποιεί ο ανώτερος αναλυτής του Κέντρου Μακροοικονομικών Μελετών της τράπεζας SBERBANK, Αντρέϊ Σινιακόφ. Οι προβληματικές οικονομίες στην Ευρωζώνη, δεν μπορούν να βαδίσουν σύμφωνα με τα πρότυπα (για επίλυση) του ελλείμματος του προϋπολογισμού και (μείωσης και διαχείρισης)  του κρατικού χρέους που θέτουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ο κίνδυνος μιας ευρύτερης τραπεζικής κρίσης στην «περιφέρεια» της Ευρωζώνης, είναι υψηλός. Για να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ απαιτείται μια «στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει το σημείο αναφοράς για τον πληθωρισμό, και να λειτουργήσει ως ο ύστατος σωτήρας», εξηγεί ο κ. Σινιακόφ. «Ακόμα, δεν έχουμε δει τίποτα από όλα αυτά».

Από μόνη της, η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν οδηγεί στην κατάρρευση της. Η κρίση θα έλθει μόνο αν οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν σωστά στην ενδεχόμενη αυτή έξοδο (της Ελλάδας) από τον σκληρό νομισματικό της πυρήνα, δήλωσε η οικονομολόγος της BNP Paribas, Γιούλια Τσεπλιάγιεβα.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, αλλά στην Κυβέρνηση της Ρωσίας, εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και του πιο απαισιόδοξου, είπε στην εφημερίδα ΒΕΝΤΟΜΟΣΤΙ, ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ίγκορ Σουβάλοφ. Αν παρόλα αυτά, η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια σημαντική αύξηση των κινδύνων για την οικονομία, σημείωνε ως Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, η κα Ελβίρα Ναμπιούλλινα, σήμερα Σύμβουλος του Προέδρου Β. Πούτιν. «Στην περίπτωση αυτή (εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) θα έχουμε στασιμότητα της ζήτησης για εξαγώγιμα προϊόντα, επιδείνωση των όρων δανεισμού, τη συνέχιση της διαφυγής κεφαλαίων και πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να υποστηρίξουμε πιο σθεναρά την εγχώρια ζήτηση και παραγωγή».

Δεύτερο κύμα κρίσης

Από την Ρωσία, δυστυχώς, δεν εξαρτάται τίποτα. Η ηγεσία της όμως, μπορεί να πάρει άμεσα μέτρα, είπε η κα Τσεπλίαγιεβα. «Η εμπειρία, μας δείχνει ότι από τη στιγμή που θα έρθει στην Ευρώπη το δεύτερο κύμα κρίσης μέχρι να φτάσουμε στο σημείο όπου τα πάντα στη Ρωσία θα είναι άσχημα, αρκούν δύο μήνες» και συνεχίζει: «Οι σημαντικότερες επιπτώσεις θα είναι: η πτώση των τιμών πώλησης του πετρελαίου, η αποδυνάμωση του ρουβλιού σαν συνέπεια της αντίστοιχης καθόδου του ευρώ και η μαζική εκροή κεφαλαίων».

Με την τιμή του πετρελαίου να αγγίζει τα 80 δολάρια το βαρέλι, η Ρωσία θα έχει μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με την κα Τσεπλίαγιεβα. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch για το ίδιο θέμα (ανεξέλεγκτη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), αναφέρουν τους έξης δείκτες: πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, μείωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 1%, ο πληθωρισμός θα τρέχει με ρυθμό 7,6% ετησίως και το δολάριο θα κοστίσει 34,8 ρούβλια (σ.μ. Η σημερινή ισοτιμία δολαρίου – ρουβλιού είναι 1$ = 31,38ρ.)

Το άρθρο βασίζεται στη δημοσίευση με τίτλο «Ευρω-ελληνικό χτύπημα» στην εφημερίδα ΒΕΝΤΟΜΟΣΤΙ, αρ. φύλλου 94 (3108), με ημερομηνία έκδοσης 24.05.12.
Αναλυτικότερα, το άρθρο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.vedomosti.ru/finance/news/1779385/evrogrecheskij_udar#ixzz1vncW6Rkq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.