Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Έκπληκτη δηλώνει η Μέρκελ για τις αντιδράσεις που προκαλεί η λιτότητα


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα "παράξενο" το γεγονός ότι η πρόθεσή της για ανασυγκρότηση των δημόσιων οικονομικών στην Ευρώπη "οδηγεί σε τέτοιες συζητήσεις", υποστηρίζοντας ότι πρόκειται απλώς για την εφαρμογή μιας αρχής της κοινής λογικής.

Οι συζητήσεις που γίνονται στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν "δίνουν μερικές φορές την εντύπωση ότι για εμάς το να κάνουμε οικονομία είναι απόλαυση", είπε η καγκελάριος σε ομιλία της στο Βερολίνο. "Όμως αφορά απλώς το να μην δαπανούμε περισσότερα απ' όσα εισπράτουμε. Είναι εντυπωσιακό που ένα τόσο απλό πράγμα οδηγεί σε τέτοιες αντιπαραθέσεις", πρόσθεσε.

Ιδίως μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας η Μέρκελ δέχεται επικρίσεις στην Ευρώπη για την πολιτική της που επικεντρώνεται αποκλειστικά στη λιτότητα, χωρίς τον παράγοντα της ανάπτυξης. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε, όπως έχει κάνει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, ότι δεν υπάρχει "αντίφαση" μεταξύ των δύο εννοιών και ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο.

Η προώθηση της ανάπτυξης θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων στην άτυπη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο το βράδυ στις Βρυξέλλες. Ο Ολάντ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προκειμένου να προστεθεί ένα κεφάλαιο που θα αφορά την ανάπτυξη. Στη Γερμανία επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες θέτουν όρους προκειμένου να το εγκρίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.