Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Έρευνα: Ο κόσμος γίνεται άθεος


Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτοί που πιστεύουν στο Θεό είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά πίστης συγκεντρώνονται στις καθολικές και ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι κάτοικοι των Φιλιππίνων είναι οι πιο πιστοί στον κόσμο. Το 94% των Φιλιππινέζων «πάντα» πίστευε στο Θεό και ακολουθεί το 88% των Χιλιανών και το 81% των Αμερικανών. Στις χώρες αυτές προστίθενται το Ισραήλ και η Κύπρος. Αντίθετα οι περισσότερο άθεες χώρες είναι οι Σκανδιναβικές και αυτές του πρώην ανατολικού μπλοκ, με εξαίρεση την Πολωνία. Το μεγαλύτερο ποσοστό άθεων καταγράφεται στους κατοίκους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το 59% των οποίων δηλώνει ότι δεν πίστευε ποτέ στο Θεό. Στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24%.
Η πίστη στο Θεό μειώνεται παντού εκτός από τη Ρωσία, την Σλοβενία και το Ισραήλ.
Γενικά, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι εκείνοι που πιστεύουν περισσότερο. Κατά μέσο όρο, το 43% των ανθρώπων άνω των 68 ετών είναι σίγουροι πως υπάρχει Θεός. Στους μικρότερους των 27 ετών το ποσοστό αυτό είναι 23%.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 54% των νέων είναι σίγουροι ότι υπάρχει Θεός έναντι 66% των μεγαλύτερων σε ηλικία. Στη Γαλλία το ποσοστό για τους νέους είναι 8% και για τους μεγαλύτερους 26%, ενώ στην Αυστρία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 8% και 32%.
Η έρευνα βασίζεται σε διεθνείς μελέτες σε 30 χώρες, το 1991, το 1998 και το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.